.

På Bonvin.se finns allt du behöver veta för att ordna en egen vinprovning



Egen vinprovning


Planera vinprovning hemma

Under fliken Planera vinprovning hemma kan du läsa om vad som behövs för en lyckad vinprovning. Sex till åtta vänner, fyra vinglas och ett vattenglas per person är egentligen allt som krävs. Du kan göra det extra spännande genom att prova blint eller halvblint. Öppen vinprovning kan även göras intressant. Vad detta innebär kan du läsa om under fliken Planera vinprovning hemma.


Prova vin

Under fliken Prova vin beskrivs hur bedömningen av vinerna går till. Sinnen som syn, lukt, smak och känsel används till att bedöma fyllighet, strävhet, sötma,  fruktsyra, alkoholhalt, ålder på vinet. Ja, även druvsort och vintyp kan man lära sig med tiden bara genom att använda dessa sinnen.


Vinprotokoll

Vad man kommit fram till vid analysen av vinet skrivs ner i ett vinprotokoll. Exempel på ett sådant finns under fliken Vinprotokoll. Skriv ut ett ex till var och en.


Vinskola


Till alla vinprovningar under fliken Vinskola finns powerrpoint-bilder som gör det lättare att presentera vininformationen. Det är också lättare att komma ihåg informationen om man får se den i bild.


Röda vinstilar

Syftet med denna vinprovning är att lära känna olika vinstilar. Här beskrivs vilken information om vinet man kan få genom att titta på färgen och dofta på vinet. Hur man känner vinets strävhet, fruktsyra, sötma och fyllighet avslöjas även. De olika vinstilarna representeras av viner från Bordeaux, Rioja, Valpolcella och Nya Världen.


Vita vinstilar

Syftet med denna vinprovning är att lära känna fyra typiska gröna druvsorter, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer och Chardonnay.


Valpolicella

I denna vinprovning ingår fem viner från Valpolicella gjorda på samma druvsorter men framställda med olika metoder. Vinprovningen vill visa hur olika vinerna kan bli. Framställning av Amarone, Recioto, Ripasso, Valpolicella Superiore och enkel Valpolicella beskrivs i ord och bild.


Chardonnay

Denna vinprovning vill visa hur olika viner gjorda på chardonnaydruvan kan smaka. Viner som ingår i denna vinprovning är vit Bourgogne, Chablis och vin gjort på enbart Chardonnay från Australien respektive USA.


Mousserande vin

Några mousserande viner från olika länder presenteras tillsammans med en champagne.Syftet är att försöka identifiera skillnader i ursprung, torrhet och ålder samt lära känna olika framställningssätt för mousserande viner. Vinerna som provas är Champagne, Cava, Spumante och Mousserande vin från Limoux.



Korta vinprovningar



Under fliken Korta vinprovningar finns vinprovningar utan powerpointbilder och som inte är så långa.


Rosévin

Olika stilar av rosévin ingår i denna vinprovning. Tillverkning av rosévin och de druvor som används beskrivs i korthet. Vilken betydelse färgen på vinet har och vilken mat som passar till tas också upp. Provence betydelse för utvecklingen av roséviner beskrivs kortfattat.


Fatlagring Rioja

Under denna flik beskrivs lagring på ekfat och vilken påverkan det har på vinet. Exempel ges från Rioja av vin med olika lagringstid, crianza, reserva och gran reserva.


Australien Kvalitetsvin

Vinlandet Australien och kvalitetsviner från mindre producenter i South Australia och New South Wales presenteras.


Pinot noir

Här presenteras druvan pinot noir. Syftet är att undersöka vilken betydelse lagringstid, pris och ursprung har. Viner från Bourgogne och Nya Zeeland ingår i denna vinprovning.


Syrah - Shiraz

Druvan Syrah eller Shiraz, som den också kallas, presenteras i denna vinprovning.

Vin gjort på Syrah (Shiraz) från Frankrike, Australien och Bulgarien kommer att jämföras. Vi kommer också att försöka oss på att gissa prisklassen på de enskilda vinerna.


Italiens unika druvor

Denna vinlektion handlar om Italiens unika druvor. Här få vi lära känna några druvsorter som är typiskt italienska, Aglianico, Montepulciano, Brunello och Barbera.




Vin och Mat


Under denna flik beskrivs hur man väljer vin till olika slags mat och smakernas inverkan på vinet och vice versa. Exempel på passande mat till olika typer av röda viner, vita viner, roséviner och mousserande viner ges.


Smaker

Under fliken Smaker beskrivs hur vinet påverkas av olika smaker i maten som

sötma, sälta, syra, beska, chilihetta, och umami.


Tips

Under denna flik får du några allmänna råd när det gäller vin och mat.


Vintyper och mat

Här beskrivs vilken mat som passar till olika röda och vita vintyper, rosé och mousserande vin. Mat som passar till vanliga gröna och blå druvsorter anges också.


Ost och Skaldjur

Här finns en vinprovning vars syfte är att undersöka vilket vitt vin som passar bäst till olika ostsorter och skaldjur. Vitt vin med varierande sötma ingår i denna provning.


Osttyper

Här presenteras olika osttyper, deras smak och framställning och vilka viner som passar till de olika ostarna.


Recept

Här finns recept på bröd och mat som ingår i vinprovningen Ost och Skaldjur.



Källor


Källor

Här anges varifrån informationen på webbplatsen Bonvin.se är hämtad.







Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt