Vinskola


Till alla vinprovningar under fliken Vinskola finns powerrpoint-bilder som gör det lättare att presentera vininformationen. Det är också lättare att komma ihåg informationen om man får se den i bild.

Alla vinprovningar har dessutom receptförslag på passande mat och ost. Vinerna är valda så att de skiljer sig mycket åt och därför kan det vara svårt att hitta mat som passar alla viner i en vinprovning.


Röda vinstilar

Syftet med denna vinprovning är att lära känna olika vinstilar. Vilken information om vinet man kan få genom att titta på färgen och dofta på vinet beskrivs. Hur man känner vinets strävhet, fruktsyra, sötma och fyllighet avslöjas även. De olika vinstilarna representeras av viner från Bordeaux, Rioja, Valpolcella och Nya Världen.


Vita vinstilar

Syftet med denna vinprovning är att lära känna fyra typiska gröna druvsorter, Sauvignon Blanc, Riesling, Gewurztraminer och Chardonnay.


Valpolicella

I denna vinprovning ingår fem viner från Valpolicella gjorda på samma druvsorter men framställda med olika metoder. Vinprovningen vill visa hur olika vinerna kan bli. Framställning av Amarone, Recioto, Ripasso, Valpolicella Superiore och enkel Valpolicella beskrivs i ord och bild.


Chardonnay

Denna vinprovning vill visa hur olika viner gjorda på chardonnaydruvan kan smaka. Viner som ingår i denna vinprovning är vit Bourgogne, Chablis och vin gjort på enbart Chardonnay från Australien respektive USA.


Mousserande vin

Några mousserande viner från olika länder presenteras tillsammans med en champagne. Syftet är att försöka identifiera skillnader i ursprung, torrhet och ålder samt lära känna olika framställningssätt för mousserande viner. Vinerna som provas är Champagne, Cava, Spumante och Mousserande vin från Limoux.

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt