Tips


Att tänka på

Kraftig mat kräver ett fylligt vin och till en lättare rätt går ett lätt vin bäst.


Till rött kött är ett rödvin med hög tanninhalt, som italiensk barolo eller röd bordeaux, ett bra val.


Ett lagrat vin har under årens lopp utvecklat komplexa smaker och dofter. För att få ut det mesta av vinet ska maten vara enkel – grillat eller stekt kött är idealet.


Ta alltid hänsyn till såsen och kryddningen. Det kan vara viktigare att kombinera vinet med en fyllig sås eller starka kryddor än med huvudingrediensen.


Ett vin med kraftig ekton kan fullständigt slå ut mat som inte är rikt kryddad.


En viktig egenskap hos vin är att det förstärker kryddsmaker. En pepparstark maträtt kan bli näst intill oätbar till ett rött vin med mycket tanniner (strävhet).


Drick inte torrt vin till söt mat – då smakar vinet obehagligt tunt och surt. Tumregel är att vinet ska vara minst lika sött som desserten.


Om vinet är strävt kommer maten att kännas både hetare och beskare.


Om det vita vinet känns surt kan du pressa lite citron över maten. Då upplevs maten som frisk och vinet som mindre friskt.


Skulle du tycka att vinet är för strävt till maten kan du antingen strö över lite salt eller pressa lite citron över maten. Både salt och syra kommer att dämpa strävheten.


Vin i matlagningen kan göra underverk och lyfta den enklaste sås eller gryta till gastronomiska höjder.

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt