Vinprovning - vin till confiterat anklår

I denna vinprovning ska vi ta reda på vilken typ av vin som passar bäst till confiterat anklår.

Vid val av vin till anka går nog tanken först till en röd Bourgogne, dvs vin som är gjort på Pinot Noir.

Hur skulle det smaka med en fyllig och smakrik vit Bourgogne? Eller ett rött vin gjort på den italienska druvan Ruché? Hur väl passar ett lätt eller medelfylligt rött vin från Valpolicella? Det är det vi ska ta reda på.  


Mat

I denna vinprovning utgår vi från maten och dess smaker och väljer vin efter denna. Fokus har lagts på huvudrätten som är confiterat anklår, dvs anklår som har kokt länge i sitt eget fett och gjort det mört och smakrikt. Lika viktigt som huvudingrediensen när det gäller vinvalet, är dock den typ av sås som serveras. Det finns så många viner att välja bland att det minst sagt kan kännas lite förvirrande. Som med alla mat- och vinkombinationer bör man välja ett vin som kompletterar rätten snarare än övermannar den. Att matcha fruktiga viner till såser som är fruktbaserade anses vara det perfekta valet när det kommer till vin som serveras till anka. Till det confiterade anklåret serveras salladsskott med körsbär och valnötter samt en vitlöks- och senapsdressing. Det är dessa ingredienser vi utgår ifrån.

Vita, smakrika och fylliga viner anses passa bra till, liksom lätta till medelfylliga, röda viner, kryddiga och mustiga eller mjuka och bäriga.


Viner att prova

Couvent des Jacobins, Bourgogne Blanc, nr 5798. Det är ett vitt vin från Bourgogne i Frankrike, som namnet anger. Producent är Louis Jadot.


Couvent des Jacobins, Bourgogne Rouge, nr 5283. Även detta vin kommer från Bourgogne i Frankrike men är rött. Producent är Louis Jadot.


Laccento, nr 72722, ett rött vin som kommer från Castagnole, Monferrato i Piemonte, Italien. Producent är Società Agricola Montalbera.


Musella Valpolicella Superiore, nr 2393, ett rött vin som kommer ifrån Valpolicella i Venetien, Italien


Lite fakta om vinerna följer.

Vit Bourgogne

Couvent des Jacobins är ett fylligt och smakrikt, vitt vin. Det är gjort på 100% Chardonnay. Vinet har en elegant frukt med lite fetma och är ett rent, torrt och friskt vin med blommighet och balanserad syra. Det är medelfylligt med inslag av persikor, citrus och mineraler.

En del av vinet har jäst och mognat på ekfat och den återstående delen på ståltank. Resultatet blir ett vin som får friskhet och fruktighet från vinifieringen på ståltank och struktur och rundhet från faten.

Producenten, Louis Jadot, är en av Bourgognes mest meriterade producenter. Vinerna från denna producent är alla AOC-viner.

Druvorna kommer från vingårdar i hela Bourgogne och är en balanserad blandning från de bästa vingårdarna i Côte d´Or, Chalonnais och Saint Verand. Friskheten kommer från druvor i Maconnais området medan vinets struktur kommer från druvor i Côte d´Or och Chalonnais.

Röd Bourgogne

Couvent des Jacobins är ett kryddigt och mustigt, rött vin. Det är gjort på 100% Pinot Noir. Som allt vin gjort på Pinot Noir har det en ljus röd färg. Doften är stor och kryddig med inslag av hallon, blåbär och örter. Smaken är kryddig och angenämt stram med inslag av slånbär och körsbär. Det har en lång eftersmak.

Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand innan de avstjälkas inför maceration och jäsning, som sker i öppna ekfat eller rostfria ståltankar under ca 30 dagar. Därefter vidtar malolaktisk jäsning i 228-liters barriquer av fransk ek. Vinet lagras ca 9-16 månader på ekfat, varav ca 30% är nya.

Producenten, Louis Jadot, är en av Bourgognes mest meriterade producenter. Vinerna från denna producent är alla AOC-viner.

Druvorna kommer från vingårdar i hela Bourgogne och är en balanserad blandning från de bästa vingårdarna i Côte d´Or där Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits, Côte Chalonnais (Mercurey) och Auxerrois (Irancy) ingår. Vinet blir komplext på grund av druvornas skilda ursprung: Côte de Nuits, Saône, Loire och Irancy ger vinet struktur och tanniner medan druvorna från Hautes Côtes ger fruktighet.

Laccento

Laccento är ett mjukt och bärigt, rött vin. Det är gjort på 100% Ruché. Ruché-druvan odlas nästan bara i Piemonte, där det finns en liten produktion av totalt ca 40 hektar kring Monferrato och sex andra byar. Druvans hela namn är Ruché di Castagnole Monferrato. Vinstockarna är mer än 25 år gamla.  

Vinet produceras på de bästa fälten i perfekt söderläge 280 meter över havet. Fem procent av druvorna genomgår en appassimento (druvorna torkas)  och övriga 95% skördas sent, dvs något övermogna. Efter skörd och jäsning på ståltank buteljeras vinet och lagras 12 månader på flaska.

Doften är intensiv, komplex, ren och väldefinierad. Den tydligaste doftkomponenten är röda rosor. Paletten bjuder även på mörka vilda bär, vildhallon och även mer dova toner av mörk choklad.

Smaken är komplex, elegant, lång, medelstor, fantastiskt lena och mjuka tanniner och med underbart god och väldefinierad smak i perfekt harmoni med doften.

Lagringspotentialen är 6-8 år men är mycket bra redan nu och behöver inte lagras.


Castagnole, Monferrato, Piemonte

Foto: Guiseppe Gherlone

Italiens vindistrikt

Musella

Musella Valpolicella Superiore är ett mjukt och bärigt, rött vin. Det är gjort på 70% Corvina och Corvinone, 20% Rondinella och 10% Barbera. Det kommer från Valpolicella området i Venetien, Italien, där bl a Amarone och Ripasso produceras. Detta vin är dock lättare än både Amarone- och Ripassovinerna.

Vinifieringen sker genom att musten får ligga tillsammans med druvskalen i två veckor (skalmacerering) i en temperatur mellan 20-26 grader. Man pumpar över druvskalen regelbundet ett par gånger om dagen för att öka smak och färgkoncentration. Därefter jäser vinet i ståltankar. När jäsningen är klar, flyttas vinet över på ekfat, där det får vila i ett år innan man buteljerar vinet.  

Producent är Azienda Agricola Musella.

Vinet har en tydlig fruktdriven karaktär med inslag av körsbär, lingon och björnbär. Doften är bärig och något kryddig (gröna örter och kanel) med ett lätt inslag av fat.

Vinet är perfekt balanserat och passar till det mesta.

Det är gott att dricka nu men kan lagras i upp till 5 år.


Vinprovningen

Vi provar först de röda vinerna blint med det vita vinet först utan mat. Därefter bedömer vi hur de passar till maten på en skala 1-5, enligt nedanstående protokoll.


Recept


Confiterade anklår


4 pers


Ingredienser


4 anklår (à 350 g)

1 msk salt

1 tsk nymald svartpeppar

4 vitlöksklyftor

4 timjankvistar

2 lagerblad

1 kilo ank- eller gåsfett


Tillbehör

1 påse blandade salladsskott (125 g)

1 dl körsbär från burk

1 dl valnötter


Vinägrett

1 msk rödvinsvinäger

1 tsk dijonsenap

1 liten vitlöksklyfta

1/2 dl olivolja

1 krm salt

1 krm nymald svartpeppar


20 min + 1 1/2 dygn i kylen, 2 1/2 timmes koktid och 30 min i ugn


1. Gnid in anklåren med salt och peppar och lägg dem på ett fat. Skala och hacka vitlöken och strö den över anklåren. Lägg på timjankvistar och lagerblad. Täck formen med aluminiumfolie och ställ formen i kylen ca 12 timmar.

2. Smält fettet i en gryta. Lägg i anklåren.

3. Låt anklåren sjuda under lock ca 2 1/2 timme.

4. Ta upp anklåren och lägg dem i en form. Sila över fettet och se till att låren täcks helt och hållet.

5. Ställ formen i kylen och låt stå ca 24 timmar.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Skrapa av fettet från anklåren och lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen så att skinnet får fin färg och köttet är genomvarmt, ca 30 min.

7. Fördela salladsskotten på tallrikar. Strö över körsbär och valnötter och lägg anklåren ovanpå. Rör ihop vinäger, senap, pressad vitlök, olja, salt och peppar. Ringla dressingen över. Servera.


Den långsamma kokningen i ankfett gör köttet mört och smakrikt. Ankfettet köps i saluhallar och kan sparas och frysas till koket nästa gång.


(Allt om Mat)