Vintyper och MatRöda viner

För alla torra rödviner gäller att man bör undvika söt mat. Vanligtvis serverar man rött vin till kött men rött vin kan även gå bra till fisk som är stekt eller grillad och kraftig som lax eller tonfisk.


Saftiga, fruktiga röda viner

Bästa exemplet på denna typ av vin är de som gjorts på druvan merlot.

Dessa viner passar till det mesta: stekt eller grillat rött kött, kyckling eller fläskkött. Skinka, kryddstark mat, indisk och tex-mex-mat, kallskuret kött och patéer.


Aptitretande, sötsura och mindre sträva röda viner

Många italienska viner har denna karaktär och det är därför inte oväntat att de passar utmärkt till följande rätter som många har en italiensk touch. Lätt, tanninfattig valpolicella hör hit.

Dessa viner passar till allt: pizza, lasagne, tomatbaserade rätter, spagetti bolognese, kallskuret kött och salami, stekt fläskkött, rätter med vitlök och örter.


Sidenmjuka, jordgubbsaktiga röda viner

Bästa exemplet på sådana viner är de som gjorts på pinot noir druvan (exempelvis röd bourgogne).

Undvik kryddstark mat eftersom dessa viner då tappar sin särprägel.

Dessa viner passar utmärkt till rött kött i rik sås, t ex boeuf bourgignon, stekt vildfågel och stekt eller grillat rött kött. Även kyckling i rödvinssås eller tillagad med vitlök passar bra till dessa viner.


Intensiva, svarta vinbärsliknande röda viner

Detta är viner med strama tanniner och en tydlig ton av svarta vinbär. Cabernet sauvignon druvan enbart eller i kombination med merlot (exempelvis bordeaux) ger sådana viner.

Passar inte till tomater och kryddstark mat eller kallt fläskkött och kyckling.

Däremot är de mycket goda till stekt eller grillat rött kött – särskilt lamm. Vilt som hjort och älg, anka och gås men även stekt kyckling och kalkon. Kall rostbiff är även passande mat.


Kryddiga, fylliga röda viner

Dessa viner är täta, fruktiga med ton av svartpeppar och choklad, även en viss rökighet kan förekomma. Typisk druvsort är syrah eller shiraz.

Passar så gott som till all mat men kan bli lite dominerande för delikata rätter.

Utmärkt till pepparstek, korvar, örtrika grytor och viltgrytor, anka och gås, stekt eller grillat rött kött, ja allt grillat passar bra.


Aptitretande, sötsura, tanninrika röda viner

Dessa viner är tuffa tanninrika viner, från framförallt Barolo i Italien, framställda av den kärva nebbiolodruvan som har en fascinerande ton av tjära och rosor.

Dessa viner kommer bara till sin rätt med kraftiga, köttiga rätter. Undvik kallt fläskkött och kyckling.

Passar till mustiga vilträtter, örtrika grytor och stekt eller grillat rött kött.


Roséviner

Dessa viner är oftast lätta och torra med jordgubbston, ibland kan de vara örtiga. De är idealiska att dricka på sommaren. Rosévin passar till det mesta från delikat fisk till mustig, kryddstark mat och passar alldeles utmärkt till grönsaksrätter och vegetarisk mat. Eftersom de är lätta bör man undvika tunga kötträtter.Vita viner

Kan man servera vitt vin till kött? Ja, det finns många kötträtter, framförallt kyckling och kalkon men även fläskkött, som passar alldeles utmärkt.


Snustorra, neutrala vita viner

Dessa viner hittar man bara i Europa. I Frankrike är Muscadet (druva melon de bourgogne) från Loiredalen och Chablis (druva chardonnay) utan ek från Bourgogne bra exempel på denna vinstil. I Italien har man specialiserat sig på den här sortens vin som representeras av Frascati (druva malvasia/trebbiano), Orvieto (druva trebbiano), Verdicchio (druva verdicchio), Soave (druva garganega/trebbiano), pinot bianco (= pinot blanc) och pinot grigio (= pinot gris).

Till dessa neutrala viner passar enkla fisk- och skaldjursrätter, grillade kycklingbröst, spagetti carbonara, quiche och sallader. Cajun och tex-mex mat går även bra.


Gröna, smakrika vita viner

Dessa viner är krispiga och friska, ofta med doft och smak av krusbär. Typiska exempel är viner gjorda på sauvignon blanc, chenin blanc eller riesling.

Rätter med tomatsås, tomater, pizza, sallader med skarp dressing, indisk mat och sushi. Getost är väldigt gott tillsammans med sauvignon blanc.


Intensiva vita viner med nötton

Dessa viner är rika och saftiga med subtil nötton och smak av havremjöl. De är vanligen eklagrade, t ex vit bourgogne (druva chardonnay). Eklagrad Graves och Pessac-Léognan är blandningar av sémillon och sauvignon blanc och båda ger ett krämigt vin med nötton. De är tillsammans med australiensisk semillon och vit rioja (druva viura) exempel på viner i denna stil.

Till gräddiga såser och såser med smör, grillad vit fisk eller grillad stekt kyckling och kalkon passar dessa viner. Även till lax, rökt, grillad eller ugnsbakad och tonfisk smakar dessa viner bra. Spagetti carbonara, ja all mat i gräddiga såser.

Se upp med kryddor eftersom de kan förstöra vinets subtila smaker.


Mogna, vita viner med smak av rostat bröd

Dessa viner har generösa aromer av persika, aprikos och tropiska frukter, spetsade med vanilj, rostat bröd och knäck från nya ekfat. De flesta förknippar denna vinstil med druvan chardonnay men många andra vita viner har denna tropiska karaktär.

Grillad eller ugnsbakad lax eller tonfisk, såser med grädde och smör, grillad eller stekt kyckling eller kalkon, fisk och skaldjur i sås på vitt vin och grädde samt spagetti carbonara passar bra till dessa viner. Om vinet har kraftig ekton slår det ut delikata fiskrätter. De klarar heller inte för mycket kryddor eller syra.


Aromatiska, vita viner

Dessa viner är parfymerade med aromer från vårblommor eller exotiska väldofter. Gewurztraminer från Alsace är typexemplet på ett sådant vin. Det doftar av rosor och litchi, hudkräm och ett helt kryddskåp. Torr muscat från Alsace har också denna en blommig, nästan berusande intensiv blomdoft. Viognier är en annan druva som ger ett aromatiskt vin med doft av aprikos och vårblommor, framförallt om det odlats i Rhônedalen.

Thaimat och kinesisk mat, rökt fisk, anka och gås och kraftiga patéer är utmärkta till denna vintyp. Ja, allt som innehåller många starka smaker, de flesta asiatiska rätter och charkuterier.


Mousserande viner

Mousserande torrt vitt vin passar bra till det mesta och framförallt till skaldjur och rökt fisk. Champagne och ostron är klassisk lyx. Information om vilka ostar som passar till champagne och mousserande vin finns under fliken Mousserande vin, avsnittet Ost och champagne.

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt