Smaker


Vi kan bara urskilja fem smaker, sött, salt, surt och beskt och så det som kallas umami. Det finns inget svenskt ord för umami, men det beskrivs ofta som en mustig eller köttig smak. Aromförstärkare som natriumglutamat (Aromat) sägs också likna den femte grundsmaken umami.

Det som utöver grundsmakerna ger oss en smakupplevelse är aromer. Aromerna uppfattas med näsan. Så det som vi normalt kallar smak är egentligen något vi främst uppfattar med näsan.


När det gäller vin är det i stort sett bara syra och sötma man behöver ta hänsyn till. Sälta finns inte och beska förekommer i så liten mängd att det inte är kännbart.


Sötma i maten

Sötma finns i nästan allt vi äter och sötman har en smakförhöjande effekt. Till exempel finns sötma i flera rotsaker, i grädde och skaldjur. Och i tillbehör som lingonsylt, gelé, ketchup, senap. Sötma i maten gör att vinet känns:


-     mindre sött

-     strävare

-     friskare

-     beskare


Om smakrika livsmedel, som till exempel morötter, lök och palsternacka, som har en lätt söt smak, är framträdande i rätten fungerar riktigt mogna, fruktiga viner bra.

Bjud på ett sött vin till en söt dessert. Ljusa desserter (bär- och fruktdesserter) – ljusa viner (sött vitt vin) och mörka desserter (mörk choklad och nötter) – mörka viner (madeira eller annat starkvin med bränd ton).


Sälta i maten

Liksom sötma tänker vi först på sältan när vi saknar den eller den finns i för stor mängd. Mat har ofta en viss sälta och ett par saltkorn kan betydligt förbättra smaken. Men för mycket sälta tar död på såväl fruktsyror som garvsyror och gör vinet platt och tråkigt.

Sälta i maten gör att vinet känns:


-     mindre friskt

-     mindre sött

-     mindre strävt

-     mindre beskt


Syra i maten

Matens syra bör balansera vinet. Smaker med hög syrlighet som till exempel tomat eller citron, kräver att vinet har en likvärdig syra. Man kan också servera ett syrligt vin om man vill att det ska tränga igenom en rätt med olja eller grädde. Se bara till att vinet är mycket smakrikt.

Syra i maten gör att vinet känns:


-     sötare

-     mindre friskt

-     mindre strävt

-     mindre beskt


Beska i maten

Beska i maten gör att vinet känns:


-     beskare

-     sötare

-     strävare

-     hetare

-     mindre friskt


Chilihetta i maten

Chilihetta i maten gör att vinet känns:


-     mindre sött

-     mindre friskt

-     strävare

-     beskare

-     alkoholstarkare


Umami i maten

Umami i maten gör att vinet känns:


-     strävare

-     beskare

Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt