Syrah - Shiraz

Druvan Syrah eller Shiraz, som den också kallas, presenteras i denna vinprovning.


Vin gjort på Syrah (Shiraz) från Frankrike, Australien och Bulgarien kommer att jämföras. Vi kommer också att försöka oss på att gissa prisklassen på de enskilda vinerna.Förslag på viner

Soli Syrah nr 2224 från Edoardo Miroglio Eood i Trakien i Bulgarien.

Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz nr 16381 från Peter Lehmann i Barossa Valley i South Australia.

Crozes Hermitage nr 2802 från E Guigal i Côte du Rhône i Frankrike.

Hermitage, Domaine des Tourettes nr 92542 från Delas i Côte du Rhône i Frankrike.

Om du inte hittar något av de föreslagna vinerna i Systembolagets sortiment kan du söka efter något liknande från samma plats.Hur smakar och doftar vin gjort på Syrah?

Viner gjorda på druvan Syrah är som regel fylliga och rika på smaker av frukt och bär, svartpeppar och choklad.

De är rika på både tanniner och fruktsyra. När de små tjockskaliga druvorna fått mogna ordentligt och skördeuttaget inte är för högt finns här också massor av rik, generös frukt.


Mörka bär dominerar - det kan vara björnbär, blåbär, lite spetsiga svarta vinbär.


Det som gör druvan typisk är, särskilt i unga viner, en rätt påtaglig doft av nymalen peppar, svart eller vit.

Bränt gummi kan också höra till, även om just peppartonen är det man letar efter.


Var odlas Syrah?

Syrahdruvan odlas mestadels i Frankrike och Australien och för ovanlighetens skull håller de två stilarna jämna steg med varandra i kvalitetshänseende.Norra Rhônedalen

Frankrikes vindistrikt

Den som vill smaka traditionell Syrah ska prova viner från norra Rhônedalen. I Côte Rôtie, Cornas, St Joseph, Crozes-Hermitage och Hermitage härskar Syrah i ensamt majestät. Av de här områdena anses Hermitage och Côte Rôtie vara bäst och det är de, liksom dyrast. Crozes-Hermitage visar upp väldigt mycket av både druvans och regionens karaktär för knappt halva priset. Dessa viner är utmärkta att lagra. bra syrahviner kan hålla länge, ja extremt länge.Barossa Valley i South AustraliaAustraliens vindistrikt

Vårt australiensiska shirazvin kommer från Barossa Valley som ligger I South Australia, cirka 10 km norr om Adelaide. I South Australia produceras stora mängder vin, mer än i någon annan australiensisk stat. Shiraz från Barossa Valley - ofta från mycket gamla vinstockar, till och med sekelgamla - är ett ett utomordentligt tätt, kryddigt vin som ångar av solstekt frukt. Förvänta dig mogna tanniner och smaker som påminner om gammalt läder, choklad, kryddor, jord och svarta vinbär. Vid sidan av Cabernet Sauvignon är Shiraz den mest odlade blåa druvan i Australien och odlas i alla vindistrikt.Övriga länder

Shiraz finns också till viss del i Sydafrika och Italien och det finns till och med några få plantor i Schweiz.  I Kalifornien framställs en del bra shirazvin men hittills har det i allmänhet blandats med andra druvsorter. Argentina producerar för lågprismarknaden.

I Bulgarien görs prisvärda kopior av klassiska franska stilar med varierande kvalitet.Smakar australiensisk Shiraz annorlunda än Syrah från Rhônedalen?

Den som vill skaffa sig en fullständig bild av druvans smaker kan jämföra Syrah från norra Rhône med den mjukare, mer tydligt fruktiga Barossa Valley Shiraz.

Fransk Syrah är rökigare, örtigare och stramare. Australiensisk Shiraz är rikare, mjukare och har en viss läderton. Shiraz från gamla vinstockar kan vara oerhört intensiva.Finns någon skillnad på Crozes-Hermitage och Hermitage?

Vinprovningen vill ge svar på detta. Hermitage området anses vara bäst och vinet är också dyrast. Men vin från Crozes-Hermitage visar upp väldigt mycket av både druvans och regionens karaktär och kostar bara hälften. Vin från Crozes-Hermitage är kanske det röda vin i världen, som ger allra mest upplevelse för pengarna.


Hermitage

På den vänstra stranden av floden Rhône ligger berget Hermitage. Det är omgivet av Crozes-Hermitage, norra Rhônedalens kvantitativt viktigaste appellation. Hermitage, som ligger på de branta sluttningarna ovanför staden Tain, svarar för några av regionens, kanske landets, fylligaste och mest långlivade rödviner. Vilken betydelse har då det höga läget i Hermitage jämfört med det mindre berömda omgivande Crozes-Hermitage?Vilken information får man från etiketten?

I Australien visar etiketten alltid druvsorten. Blandningar är dock vanliga, men om det står endast en druvsort på etiketten så består vinet till minst 80% av den druvsorten. Produktionsområdet och årgången ska också enligt reglerna stå på etiketten. Enklast är Produce of Australia, följt av South-Eastern Australia, som är en allmänt spridd benämning på populära blandningar. State of Origin är nästa nivå och i varje stat finns ett antal zones. Regions är ännu mindre och somliga är uppdelade i underregioner. Viner från förstklassiga vingårdar kan etiketteras Outstanding eller Superior.


Annat är det i Frankrike där måste man känna till platsen där vinet kommer ifrån (Appellationen), för att veta vilken druva eller druvor vinet är gjort av.

De franska klassifikationerna är:

AC/AOC: Appellation d´Origine Contrôlée

VDQS: Vin Délimité de Qualité Supérieure

Vin de pays = lantvin

Vin de table = enkelt bordsvin


Beteckningen Appellation Contrôlée är dock ingen kvalitetsgaranti, det är enbart en garanti att vinet har regionens egenskaper och har framställts enligt regionens regler.


Vilken mat passar bäst till Syrah?

Syrahviner kan vara fantastiska till mat men det duger inte med någon bleksiktig fläskfilé. Rejält oxkött, lamm eller vilt med mörka såser är det rätta sällskapet.


Här föreslås flankstek som är bra att grilla och är väldigt mör om man skär upp den rätt dvs tvärs över muskelfibrerna. Det är viktigt. Marinera minst 30 minuter i marinaden. Receptet kommer från Monica Ahlberg, Allt om Mat.


Grillad flankstek


Marinad

1/2 dl balsamvinäger

1/2 dl olivolja

1/2 dl soja

2 vitlöksklyftor, krossade

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Blanda samman och låt köttet marinera i minst 30 minuter.

Snitta flanksteken lätt på båda sidor. Grilla i några minuter på varje sida tills innertemperaturen når 58 grader. Låt vila i några minuter innan den skärs upp i 5 mm tjocka skivor.


Grillsmör med soltorkad tomat

125 g rumsvarmt smör

1/2 liten burk marinerade soltorkade tomater

1-2 vitlöksklyftor

Flingsalt och nymalen svartpeppar

Finhacka tomaterna till smöret. Blanda samman med pressade vitlöksklyftor och rumsvarmt smör. Salta och peppra. Lägg upp på ett fat.

Ostbricka

De fylliga syrahvinerna kräver smakrika ostar. Prova en mellanlagrad Grevé eller parmesan. Morbier kan också vara gott till dessa viner. Gruyère passar även bra.Allt material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Dessa viner är riktiga machoviner, mörka, muskulösa och täta.